Zloženie: med (100 %).
Pastovaný med je vyrábaný z prvých jarných medov ihneď po vytočení. Tieto medy sú v prevažnej väčšine kvetové a majú vysoký obsah glukózy, jednoduchého cukru, ktorý po niekoľkých dňoch vytvára kryštály. Tie spôsobujú rýchlu kryštalizáciu.
Pastovanie je riadená kryštalizácia, keď sa napr. miešadlom vytvárajú počas niekoľkých minút veľmi jemné kryštáliky medných cukrov. Vzniká tak maslová konzistencia trvalého charakteru. Takýto med sa oveľa lepšie spracováva (napr. natiera na chlieb).
Kryštalizácia medu je úplne prirodzeným prírodným procesom. Riadenou kryštalizáciou - pastovaním včelár predchádza zníženiu možností uplatnenia medu pre spotrebiteľa.
Pastový med má veľmi mnoho predností: väčšinou je z prvých jarných nektárov plných sily, z tých najkrajších a najvoňavejších kvetov a má jemnejšiu a vyrovnanejšiu chuť.